Rośliny trujące |
|
Rośliny trujące w ogrodzie Truciciele w ogrodzie. Taki napis mógłby widnieć na tabliczkach przy niektórych roślinach ogrodowych. Swoim wyglądem owoce roślin trujących przypominają te jadalne. Raz są podobne do porzeczek, innym razem do wisienek. Nie dajmy się zwieść. One wyglądem podszywają pod jadalne owoce. Musimy szczególnie uważać na dzieci. Zjedzenie kolorowej kuleczki z niewysokiego krzaczka może skończyć się tragicznie, w najlepszym przypadku bólami brzucha, wysypka skórną. 1. Jak ustrzec się zatrucia rośliną? Przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę z tego, że trujące mogą być całe rośliny, bądź tylko niektóre jej części. Wprowadzając do naszego ogrodu nową roślinę ogrodową zapoznajmy się z jej działaniem toksycznym. Nie kierujmy się jedynie walorami estetycznymi, bądźmy przezorni. Pamiętajmy, że dzieci nas we wszystkim naśladują. Jeżeli na wycieczce w lesie, na łące nie będziemy zrywać i wkładać do ust nieznanych roślin i wytłumaczymy dziecku nasze postępowanie, możemy być spokojni: dziecka nie skusi nowa roślina. Ale uważać trzeba zawsze, zachowując szczególną ostrożność. 2. Co należy zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Należy niezwłocznie ustalić, co zostało połknięte przez dziecko lub osobę dorosłą, czy były to być może rośliny trujące. Najpierw pojawiają się mdłości, wymioty oraz bóle brzucha, potem biegunka. W poważniejszych zatruciach reaguje układ krążenia: następuje spadek ciśnienia tętniczego krwi, arytmia serca, może dojść także do porażenia nerwów. Ważne jest pierwsze 30 minut. Podajmy choremu letnią przegotowaną wodę lub mleko, aby wywołać wymioty. Palec włożony do gardła też może w tym względzie pomóc. Uwaga! Nie wolno wywoływać wymiotów ani podawać płynów, gdy wystąpią zaburzenia świadomości lub nadmierne pobudzenie. To są działania doraźne. Niezależnie od tych działań, wieziemy chorego do szpitala. Aby łatwiej było zdiagnozować chorego weźmy ze sobą roślinę, która była przyczyną zatrucia. 3. Jakie są popularne rośliny o cechach trujących? Lista niebezpiecznych gatunków roślin jest niestety bardzo długa. Z tego powodu każdy z nas musi wiedzieć, jakimi roślinami się otacza. Oto niektóre z roślin trujących. - Bluszcz pospolity Hedera helix - saponiny zawarte w roślinie mogą powodować zaburzenia układu trawiennego, nerwowego, wywołać wysypkę na skórze; zatrucie śmiertelne może spowodować zjedzenie kilku owoców tej rośliny. - Cis pospolity Taxus baccata - wyjątkowo toksyczna roślina. Zgon po spożyciu części rośliny następuje bardzo szybko ( w półtorej godziny). - Wiciokrzew Lonicera - spożycie owoców tego pnącza jest zgubne w skutkach: drgawki, śpiączka, a nawet śmierć. - Wawrzynek wilczełyko Daphne mezereum - rośliny trujące potrafią wabić; owoce tej rośliny - czerwone jak porzeczki - są najgroźniejsze. Kilka zjedzonych owoców powoduje śmierć.Zetknięcie skóry z sokiem owoców powoduje piekące zmiany skórne i łzawienie.. - Kasztanowiec zwyczajny Aesculus hippocastanum - trujące saponiny znajdują się głównie w niedojrzałych owocach, jak również w nasionach, czyli w kasztanach. Zjedzenie kasztanów powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, układu nerwowego, a nawet zatrzymanie oddechu. - Kalina koralowa Viburnum opulus - czerwony kolor owoców tej rośliny kusi. ale zjedzenie owocu, a także liści lub kory grozi przykrymi konsekwencjami: wymiotami, biegunką, zawrotami głowy, utratą przytomności. |